Wat is payroll?

/, Zakelijk/Wat is payroll?

Wat is payroll?

Wat is payroll?

Payroll is een relatief nieuwe arbeidsconstructie waarbij een werkgever zijn personeel onderbrengt bij een payroll bedrijf. Dit betekent dat het personeel op de loonlijst van het payroll bedrijf komt te staan. Zijn of haar loon wordt dus ook uitbetaald door het payroll bedrijf en de werknemer valt ook onder een specifieke payroll cao.

In dit artikel gaan we iets dieper in op de voor- en nadelen van payroll voor werkgevers en werknemers.

Waarom payroll?

Een payroll constructie neemt een aantal risico’s uit handen van de werkgever. Daarnaast worden ook administratieve taken als salarisadministratie, afdracht van sociale premies, contractbeheer en pensioenen overgenomen door het payroll bedrijf.

Voor een werkgever die zijn bedrijf wilt uitbreiden met nieuwe werknemers, maar niet de ruimte heeft om na 2 jaar vaste contracten aan te bieden, is payrolling een mooie uitkomst. Waar een werkgever normaal gesproken na 3 tijdelijke contracten of 2 jaar een vast contract aan moet bieden, zijn de regels bij payroll afhankelijk van de cao wat soepeler.

Daarnaast loop je als werkgever ook niet het risico dat je een werknemer moet doorbetalen bij bijvoorbeeld ziekte. Je betaald enkel voor de daadwerkelijk gemaakte uren. Het payroll bedrijf zorgt voor de doorbetaling bij ziekte.

Nadelen payroll

Als werknemer kan het erop lijken dat payroll alleen maar nadelen brengt. De zekerheid van een vast contract is natuurlijk de wens van iedere werknemer. Toch kan het uiteindelijk positief werken. Zo kan je werkgever je misschien via payroll in dienst houden terwijl het alternatief het niet verlengen van je contract is.

Een andere angst van werknemers is dat zij er met een payroll contract niet helemaal bij horen. Toch wordt het werk door payrollkrachten over het algemeen vrij positief ervaren. In een onderzoek geven zij gemiddeld een 7 aan hun werk, collega’s en werksfeer. Afhankelijk van de cao verdienen zij bovendien evenveel als hun collega’s in dienst bij het bedrijf zelf.

Payroll is een nieuwe vorm van de arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer. In eerste instantie lijkt het vooral voor de werkgever positieve elementen te hebben, maar wanneer je er wat meer induikt zie je dat de werknemer in de verschillende payroll cao’s vrij goed wordt beschermd. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je te laat of niet wordt betaald.

 
Door | 2018-09-25T12:12:55+00:00 september 25th, 2018|Bedrijfsleven, Zakelijk|0 Reacties

About the Author:

Geef een reactie