RIVM waarschuwt voor sportvoedingssupplementen

//RIVM waarschuwt voor sportvoedingssupplementen

RIVM waarschuwt voor sportvoedingssupplementen

RIVM waarschuwt voor sportvoedingssupplementen

Voedingssupplementen kunnen leiden tot lichamelijke klachten, waarschuwt het RIVM woensdag na onderzoek. Het zijn er heel erg weinig, 170 meldingen in 2016 en dat van de 65.000 gebruikers is heel erg weinig te noemen. Het is daarom verstandig om natuurlijke voedingssupplementen te kopen, deze zijn alleen opgebouwd uit stoffen die uit de natuur voorkomen en bevatten geen toegevoegde stoffen, puur natuur en dat is wel zo gezond.

Voor het onderzoek werden 10.000 Nederlanders bevraagd. Daarvan zegt 0,5 procent in 2016 een sportvoedingssupplement te hebben genomen. Het RIVM schat dat in 2016 ongeveer 65.000 mensen van vijftien jaar en ouder een sportvoedingssupplementen hebben gebruikt, bijvoorbeeld om langer te kunnen trainen, een gespierd lijf te krijgen, de conditie te verbeteren of beter te herstellen na een inspanning.

Het gaat dan vooral om eiwitpreparaten, maar ook middelen met creatine en met cafeïne zijn populair. Cafeïne is bekend van onder meer koffie en lijkt onschuldig, maar bij hoge doseringen kan het wel degelijk klachten lichamelijke klachten veroorzaken, aldus het RIVM dat stelt dat gewone amateursporters helemaal geen supplementen hoeven slikken. Zolang je natuurlijke voedingssupplementen gebruikt kan dit niet echt kwaad, maar let op overdaad schaad!

Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je genoeg binnen. Maar uit onderzoek van het CBS blijkt dat maar een heel klein deel van de bevolking voldoende gezonde voeding binnenkrijgt en dat aantal blijft maar groeien. Maar als je dan toch middelen wil gebruiken, verdiep je er dan in. Lees goed wat er in zit en gebruik zoveel mogelijk natuurlijke sportvoedingssupplementen, dus van stoffen die uit de natuur gehaald zijn en niet uit de fabriek.

In 2016 deden artsen 170 meldingen over patiënten die gezondheidsklachten hadden na het gebruik van doping of sportvoedingssupplementen. Het ging daarbij om klachten als braken, duizeligheid, hoge bloeddruk en hartritmestoornissen.

 
Door | 2018-03-14T08:15:09+00:00 maart 14th, 2018|Sport|0 Reacties

About the Author:

Geef een reactie