Het inreisverbod in de VS

//Het inreisverbod in de VS

Het inreisverbod in de VS

Het inreisverbod in de VS

De nieuwe president Trump kondigde vorige week een inreisverbod af voor reizigers uit zeven Islamitische landen. Het Witte Huis is het hier echter niet mee eens, samen met enorm veel burgers, en heeft het vonnis aangevochten. De federale rechtbank heeft het inreisverbod nietig verklaard. Bij zo’n zaak is het belangrijk dat er een beëdigde vertaling van de uitspraak komt in alle desbetreffende talen.

Wat houdt het inreisverbod in?
Het inreisverbod houdt in dat inwoners uit Irak, Iran, Libië, Soedan, Jemen, Somalië en Syrië drie maanden lang niet meer welkom zijn in de Verenigde Staten. Daarnaast is Amerika vier maanden lang voor alle vluchtelingen gesloten, uitgezonderd van christenen uit Syrië. Trump benadrukt hierbij dat het niet alleen om moslims gaat, maar dat hij Amerika wil beschermen voor terroristische aanslagen totdat de veiligheidsdiensten betere manieren hebben gevonden om de reizigers te kunnen controleren. Trump heeft wereldwijd veel kritiek gekregen op het inreisverbod.

Kan dit zomaar?
De president is bevoegd om formele opdrachten uit te voeren die even krachtig zijn als de wet, maar waar geen toestemming van het Amerikaanse parlement voor nodig is. Bij een federale rechter kan worden getest of zo’n opdracht juist wordt ingezet. Bij het inreisverbod is gebleken dat dit niet het geval is. De federale rechter uit New York heeft een streep voor het inreisverbod gezet, waardoor mensen die vastzitten op de Amerikaanse vliegvelden in ieder geval tijdelijk toegelaten moeten worden.

Wat gaat er nu gebeuren?
Trump heeft aangegeven de reactie van de rechter schandalig te vinden. Er vinden nu enorme vergaderingen plaats in het kantoor van Trump. Het is in ieder geval zeker dat hij het vonnis opnieuw aangaat vechten. Mocht een andere rechter anders beslissen over het inreisverbod, kan de uitspraak weer worden teruggedraaid. Als dit niet zo is, kan Trump de regel aanpassen zodat deze wel geaccepteerd wordt.

 
Door | 2017-02-09T15:01:39+00:00 februari 9th, 2017|Nieuws|0 Reacties

About the Author:

Geef een reactie