Schitterende Delfts Blauw tulpenvaas

///Schitterende Delfts Blauw tulpenvaas

Schitterende Delfts Blauw tulpenvaas

Schitterende Delfts Blauw tulpenvaas

Je zal ze vast wel eens gezien hebben, de Delfts blauw tulpenvazen. Het zijn geweldige pronkstukken, die in de zeventiende eeuw zijn ontwikkeld en vervaardigd in Delft. Deze keramische vazen heette toentertijd nog geen ‘tulpenvaas’. Het werd eerst nog een bloempiramide of bloemhouder genoemd. Zowel met, als zonder bloemen in de vaas was het Delfts blauw keramiek al een heel groot pronkstuk in de woonkamer. De buitenkant van de vaas is beschilderd met geweldige decor en patronen. Dit is altijd al met de hand gedaan, wat het porselein van Hollandse makelij helemaal geweldig maakt.

 

Tulpenvaas

De tulpenvaas is pas geïntroduceerd, toen de vrouw van Koning Willem III verse bloemen in huis haalde. Mary Stuart hield erg van verse bloemen en liet hiervoor speciale vazen ontwikkelen. Zij stond er om bekend dat zij jaarlijks tientallen Delfts blauw vazen insloeg. Dit liet zij doen bij de originele plateelbakkerij in Delft. De door haar geïntroduceerde hype voor de tulpenvazen sloeg aan in het hele land bij adelen. Sindsdien zijn er honderden Delfts blauw tulpenvazen vervaardigd. De meeste van deze vazen zijn ongeveer dertig centimeter hoog en hebben daarmee een mooi tafelformaat. Echter is er ook een hele bekende tulpenvaas die staat te pronken in het Rijksmuseum. Deze bloemenvaas is ruim anderhalve meter hoog. Dit exemplaar is ook van Mary Stuart geweest, waar ongeveer dertig verschillende bloementuiten uitsteken.

 

Delftse Pauw

Vandaag de dag wordt er niet meer zoveel Delfts blauw geproduceerd als in de zeventiende eeuw, maar er is nog steeds wel een originele Delfts blauw plateel bakkerij in gebruik. Dit is De Delftse Pauw in Delft. Hier kan je als toerist ook een bezoek brengen aan het museum, wat vol staat met Delfts blauw pronkstukken. Ook kan je een kijkje nemen in de bakkerij, waar mensen nog steeds met de hand de schilderingen aanbrengen. Wil jij een mooie tulpenvaas? Die kan je hier ook kopen.

 
Door | 2017-08-12T13:18:53+00:00 augustus 12th, 2017|Design|0 Reacties

About the Author:

Geef een reactie