Belangrijke tips voor een veilige meterkast

Home » Blog » Huis en tuin » Belangrijke tips voor een veilige meterkast

Belangrijke tips voor een veilige meterkast

Belangrijke tips voor een veilige meterkast

Een van de belangrijkste onderdelen van uw woning is de meterkast. Als er iets misgaat in de meterkast kan dit grote gevolgen hebben. Van stroomuitval tot in het ergste geval een groter brand. De elektrotechnische installaties en dus ook de meterkast zouden door een erkend bedrijf moeten zijn aangelegd, waardoor het in beginsel allemaal veilig is. Toch is het belangrijk om regelmatig te controleren of de meterkast nog steeds veilig is. Hieronder vijf belangrijke tips voor een veilige meterkast

  1. Plaats een rookmelder en zaklamp in de meterkast

Een zaklamp kan van pas komen als de stroom uitvalt en u deze weer aan wilt krijgen in de meterkast. Het plaatsen van een rookmelder is nog van groter belang. Mocht er brand ontstaan in de meterkast dan zult u dit meteen horen door de rookmelder, waardoor erger voorkomen kan worden.

  1. Het testen van de aardlekschakelaar(s)

Het is aanbevolen om minimaal 2 keer per jaar de aardlekschakelaar(s) te testen. Deze schakelaar moet u uitschakelen bij kortsluiting in een apparaat. Als je de aardlekschakelaar uitzet kunt u geen schok krijgen als u het apparaat aanraakt.

  1. Laat een overspanningsbeveiliging plaatsen

Deze beveiliging zorgt ervoor dat al uw elektrische apparatuur wordt beschermd als er een te hoge spanning op uw installatie komt te staan. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren bij een blikseminslag ergens bij u in de buurt.

  1. Zorg voor een goed bereikbare meterkast

Een meterkast is geen opbergruimte. Dit wil niet zeggen dat er helemaal niks in de meterkast kan staan, maar beperk dit wel. Als er brand ontstaat in de meterkast moeten spullen in de meterkast de brand niet bevorderen. Ook moeten de stoppen en schakelaars goed bereikbaar zijn voor als de stroom snel moet worden afgesloten.

  1. Bewaar geen brandbare materialen in uw meterkast

Het vorige punt ging hier ook al kort op in. Zorg ervoor dat u geen brandbare materialen in de meterkast bewaart. Dan heb ik het nu niet meer over spullen die vlam zouden vatten, maar over materialen die de brand zouden versnellen.

 
Door | 2018-01-10T10:38:35+00:00 januari 10th, 2018|Huis en tuin|0 Reacties

About the Author:

Geef een reactie