Voedingssupplementen en gezondheid

//Voedingssupplementen en gezondheid

Voedingssupplementen en gezondheid

Voedingssupplementen en gezondheid

Het effect van voedingssupplementen op de gezondheid?

voedingssupplementen en gezondheid

Regelmatig lezen we berichten als; ´Voedingssupplement heeft echt geen enkel effect op gezondheid’. In de diverse artikelen worden vooraanstaande Amerikaanse en Britse artsen gehoord die dit stellen in een commentaar in de Annals of Internal Medicine (17 december 2013).
Zij baseren echter hun opvatting op drie recente onderzoeken, die werden gepubliceerd in hetzelfde blad. In deze drie onderzoeken werd wederom gebruikgemaakt van de onderzoeksmethode het gerandomiseerde placebogecontroleerde, dubbelblinde onderzoek (clinical trials) en de meta-analyse. Echter wanneer geprobeerd wordt met deze methoden de effectiviteit van voedingssupplementen aan te tonen, zeker waar het preventie betreft, dan zal dat nooit lukken.
Eenvoudigweg omdat deze methode een fout meetinstrument is om dit te willen meten. Al jarenlang is hier discussie over, maar deze artsen maken blijkbaar toch graag weer gebruik van deze ondeugdelijke methode.
Deze methodieken zijn als meetinstrument ontworpen voor geneesmiddelen, en niet voor voedingssupplementen.

Daar staat bovendien tegenover dat dit jaar in de Verenigde Staten een rapport verscheen van de onafhankelijke organisatie Precision Health Economics die wordt geleid door diverse hoogleraren van topuniversiteiten.
Gekeken werd naar de invloed van voedingssupplementen op het ziekenhuisverblijf. Het bleek hierbij dat voedingssupplementen een aanzienlijk korter ziekenhuisverblijf en een veel kleinere kans op een heropname betekenden. Hun conclusie: met iedere ‘suppletie-dollar’ kan maar liefst 53 dollar op de totale gezondheidskosten worden bespaard.

De Volkskrant heeft destijds niets gemeld over dit opzienbarende onderzoek en bericht bovendien blijkbaar ook liever over de mening van ‘vier vooraanstaande Amerikaanse en Britse artsen’ die hun mening baseren op metingen met een fout meetinstrument.”

Voor meer informatie over voedingssupplementen en de mogelijkheden kijk op de website van 12befit.nl

 
Door | 2015-02-10T11:14:55+00:00 februari 10th, 2015|Gezondheid|0 Reacties

About the Author:

Geef een reactie