De voor-en nadelen van weipoeder (whey proteine)

//De voor-en nadelen van weipoeder (whey proteine)

De voor-en nadelen van weipoeder (whey proteine)

De voor-en nadelen van weipoeder (whey proteine)

Whey poeder  is een voedingssupplement dat gemaakt wordt uit melk en gebruikt wordt voor menselijke en dierlijke consumptie. Eigenlijk is het meer een bijproduct dat bij de vervaardiging van kaas of caseïne overblijft. Weipoeder is een hoogwaardig eiwit dat ook lactose bevat. Het ziet er wit en  romig uit en het heeft een neutrale smaak.

 

Hoe wordt Whey poeder bereid;

Bij het maken van kaas, gaan de vaste stoffen in de melk samenklitten tot wat een wrongel word genoemd, waaruit uiteindelijk kaas van zal worden gemaakt. Het waterig bijproduct dat over blijft van dit proces noemen we whey, dit is rijk aan voedingsstoffen zoals oa: lactose, hoogwaardige eiwitten, mineralen en vitaminen.

Uit deze vloeistof wordt dus whey poeder gemaakt, door het watergehalte via omgekeerde osmose en vacuüm verdamping te verwijderen uit het overblijfsel. Vervolgens wordt het eind product gedroogd waardoor er gekristalliseerde Whey ontstaat, die in poeder vorm kan gebruikt worden.

 

Voordelen van het Whey poeder;

Whey eiwit poeder is van zeer hoge kwaliteit en bevat een volledige hoeveelheid van alle essentiële aminozuren die iemand nodig heeft. Whey isolaat is de meest zuivere vorm van het whey poeder. Het is een natuurlijk bestanddeel en wordt daarom zeer snel en efficiënt geabsorbeerd en opgenomen door het lichaam.

Whey eiwitten zijn geen nieuwigheid en worden al honderden jaren gebruikt. Toch krijgt het de laatste jaren meer en meer aandacht door de hoge  voedingswaarde, hun belang bij afvallen in de kindervoeding, het ondersteunen van het immuunsysteem en als voedingssupplement bij sporters.

Whey poeder bevat geen vetten zoals kaas en de eiwitten zijn beter oplosbaar in het bloed. Hierdoor zal het ook geen verhogende invloed hebben op het cholesterol en is het goed voor hart en bloedvaten. Wei isolaat poeder is ideaal voor iedereen, niet alleen atleten,bodybuilders en andere sporters.

Het is een heel goede bron van eiwitten voor mensen met speciale diëten zoals: bij een laag koolhydraat vermageringsdieet, geschikt voor zwangere vrouwen en vegetariërs die veel zuivel in hun dieet opnemen. Ook goed voor mensen met spijsvertering problemen omdat whey eiwitten zeer gemakkelijk verteerbaar zijn en zelden nadelige maag en intestinale bijwerkingen veroorzaakt.

Bij het gebruik van whey poeder helpt men mager spierweefsel opbouwen en het bevordert het herstellen van spierschade bij intensieve trainingen.

 

Nadelen & Bijwerkingen van Whey poeder;

Toch zijn er ook een aantal nadelen, zoals met zeer veel andere producten kan een overtollig gebruik van Whey poeder ook leiden tot enkele bijwerkingen. Het is daarom nodig goed te berekenen hoeveel eiwit je nodig hebt. Deze berekening doe je door 0,8 gram (niet sporter)of 1,2 gram (regelmatige sporter) of 2 gram (sporters) whey poeder x het lichaamsgewicht te doen. Bij teveel eiwitten kan je last krijgen van:

  • Lactose intolerantie:  bevat dus ook lactose wat voor een aantal mensen een probleem is indien u lactose intolerant bent!
  • Diarree: teveel whey poeder bevat ook teveel lactose die voor diarree kan zorgen.
  • Vermoeidheid: om dit te voorkomen moet je whey poeder combineren met een evenwichtige gezonde voeding waar ook complexe koolhydraten in zitten. Whey is geen maaltijd vervanger!
  • Hoofdpijn: bij het gebruik van teveel whey poeder moet men veel meer drinken want eiwitten onttrekken vochten aan het lichaam met hoofdpijn tot gevolg. U dient te zorgen voor voldoende hydratatie (voldoende drinken)
  • Een opgeblazen gevoel: grote hoeveelheden eiwit zoals whey poeder worden meestal geassocieerd met een opgeblazen gevoel en winderigheid.
  • Proteïne intolerantie: net zoals een lactose intolerantie kan men ook een proteïne intolerantie ontwikkelen. Het immuunsysteem gaat dan overreageren en overmatig slijm produceren.

voor meer informatie over voedingssupplementen en vitamines lees op onze website 12befit.nl

 

 

 
Door | 2014-12-30T09:01:31+00:00 december 30th, 2014|Gezondheid|0 Reacties

About the Author:

Geef een reactie