Acne stoppen

//Acne stoppen

Acne stoppen

Acne stoppen

Wat is Acne?
Acne is een huidaandoening wat ontstaat bij een teveel aan hormonen, deze hormonen zorgen voor een verhoogde talgproductie in de talgklieren. Talgklieren bevinden zich overal op de huid met uitzondering van de handpalmen en voetzolen. De meeste en grootste talgklieren komen het meeste voor op hoog op de rug, op het voorhoofd, en op de kin. Talg heeft verschillende soorten functies zoals het voorkomen van vochtverlies uit de huid, het beschermt de huid tegen bacteriën en schimmels, en het geeft de huid een kenmerkende geur. De productie van de talg is echter weer afhankelijk van de hoeveelheid geslachtshormonen, denkende aan testosteron en androsteendion. Daarnaast is de talgproductie afhankelijk van de leeftijdsfase, omdat de talgproductie in de geslachtsrijpe leeftijd een piek heeft. Ook spelen bepaalde geneesmiddelen een grote rol, denkende aan bijvoorbeeld de anticonceptiepil. Vanwege de hormonale oorsprong van acne zijn het typisch pubers en tieners die er last van hebben. Nochtans zien we acne ook meer en meer bij volwassen mensen.

 

Hoe ontstaat Acne?
Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer huidsmeer of talg. Indien er teveel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en kan de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige, open mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen, gesloten mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de afvoergang van de talgklier, waardoor deze nauwer wordt. In de talgklieren bevinden zich bacteriën, die de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

 

Verschillende vormen Acne
De ene vorm van acne is de andere niet. De meeste mensen krijgen ‘gelukkig’ uitsluitend te maken met jeugdpuistjes, of gewone acne. Er zijn echter ook hevigere en zelfs pijnlijke en ziekmakende vormen van acne. De medische wetenschap onderscheidt 5 soorten acne namelijk:

1. Acne vulgaris, beter bekend als de reguliere acne of jeugdpuistjes en is verreweg de meest voorkomende vorm van acne. Acne vulgaris is doorgaans mild van vorm en wordt gekenmerkt door puistjes en mee-eters.
2. Acne conglobata, is een ernstige vorm van acne, die wordt gekenmerkt door onderhuidse gangen, met etter gevulde holten en onregelmatige littekens. Deze vorm komt vooral voor bij mannen rond het 20ste levensjaar.
3. Acne fulminans, betreft een zeldzame maar uiterst heftige vorm van acne waarbij heftig ontstoken puisten zich in rap tempo ontwikkelen tot open wondjes en zweertjes. Acne fulminans gaat echter ook gepaard met gezondheidsklachten, spierklachten, gewichtsverlies en pijn.
4. Acne infantum, is een vrij milde vorm van acne die uitsluitend voorkomt bij pasgeboren baby’s en kan ontstaan door zwangerschapshormonen.
5. Acne ectopica, gaat gepaard met hevige en extreme ontstekingsverschijnselen in de zweetklieren, liezen, oksels, genitaliën en bilspleet. Deze vorm is erg belastend en moeilijk te behandelen.

Lees hier het hele stuk over acne

Vind hier producten tegen acne

 

 
Door | 2015-05-11T07:00:21+00:00 mei 11th, 2015|Gezondheid|0 Reacties

About the Author:

Alles over acne en jeugdpuistjes samengevat. Niets is zo vervelend als rondlopen met vervelende jeugdpuistjes in je gezicht. Wat is acne, Hoe ontstaat acne, Welke vormen acne bestaan er, Herken symptomen van acne en adviezen hoe acne tegen te gaan. Alles wat je wilt weten over acne of jeugdpuistjes vind je hier

Geef een reactie