Mousserende wijn vs. Champagne

//Mousserende wijn vs. Champagne

Mousserende wijn vs. Champagne

Mousserende wijn vs. Champagne

Nu we het einde van het jaar naderen, zal er weer regelmatig een fles champagne worden geopend. Een veel gestelde vraag is: wat is het verschil tussen champagnes en mousserende wijnen? In dit artikel geven we je het korte en makkelijke antwoord op deze vraag. Daarnaast staan we kort stil bij wijnbereiding en verschillende typen mousserende wijnen.

Het simpele antwoord: een mousserende wijn mag enkel champagne worden genoemd wanneer deze afkomstig is uit de Champagne streek in Frankrijk, vlakbij Parijs. Punt. In andere woorden, alle champagne is mousserende wijn, maar niet iedere mousserende wijn is een champagne.

De monnik Dom Perignon (1638 – 1715) wordt vaak genoemd als de uitvinder van de champagne. In werkelijkheid waren het waarschijnlijk meerdere monniken die over een langere periode de champagne ontwikkelden.

Waarom is de champagne in de champagne streek ontstaan? Dit komt door de temperatuur. Het is er vrij koud, waardoor de gisting begint, maar ook snel weer wordt onderbroken. De wijnen werden gebotteld. In de lente, terwijl de tulpen begonnen te groeien en de temperatuur steeg, begon de wijn weer te gisten. De CO2 die niet meer kon ontsnappen, bouwde op, totdat de kurk van de fles werd geblazen. Toen dit gebeurde zou de monnik Dom Perignon hebben geroepen “Kom snel! Ik proef sterren!”

Vandaag de dag verloopt het wijnbereidingsproces een stuk gestructureerder, maar de wetenschap erachter is hetzelfde.

Mousserende wijnen worden over de gehele wereld gemaakt, maar enkel de wijnen uit de Champagne streek in Frankrijk mogen zichzelf champagne noemen.

Wij wensen je in ieder geval een mooie jaarwisseling met heerlijke bubbels. Of het nou champagne is of een mousserende wijn!

 
Door | 2018-01-15T09:03:01+00:00 januari 15th, 2018|Eten & Drinken|0 Reacties

About the Author:

Geef een reactie