Weer aan de slag na een burn-out

Home » Blog » Carrière » Weer aan de slag na een burn-out

Weer aan de slag na een burn-out

Weer aan de slag na een burn-out

Heb je een burn-out gehad? En wil je nu weer herintreden op de arbeidsmarkt? Dan kan dit soms best lastig zijn. Echter zijn er verschillende maatregelen die je kunt treffen om sneller en effectiever aan de slag te kunnen.

Wanneer aan het werk?

Er bestaan verschillende opvattingen over het herintreden na een burn-out. De ene bedrijfsarts adviseert om nog wat extra rust te pakken terwijl de ander vindt dat je al weer snel aan de slag kunt. Je kunt dus het beste kijken naar wat jij voelt. Heb je weer zin om aan de slag te gaan en voel je je daar helemaal gelukkig bij? Dan is dit de juiste keuze voor jou. Als je liever nog even thuisblijft moet je dit ook vooral doen. Het is belangrijk om je niet te laten opjutten en geen dingen te overhaasten. Bespreek dit gewoon met je bedrijfsarts of leidinggevende.

 

Hoe aan het werk?

Als je weer op het werk verschijnt na een lange tijd, is het meestal niet verstandig om precies hetzelfde werk te doen als voorheen. Hier heb je namelijk de burn-out door gekregen. Misschien er wel ruimte om minder belastend werk te doen tijdens je re-integratie. Geef dus goed aan wat jij ziet zitten bij je leidinggevende. Het is zowel voor jezelf als voor je leidinggevende van belang dat je positief tegenover je taken staat na je burn-out. Stapje voor stapje kun je misschien weer teruggaan naar je oude baan. Ook kun je ervoor kiezen om een re-integratie opleiding te volgen. Een opleiding tot financieel administratief medewerker of een opleiding tot secretaresse behoren bijvoorbeeld tot de mogelijkheden. Deze opleidingen kun je volgen bij Fabius. Bij Fabius is er een groot aanbod in opleidingen. De speciale re-integratie opleidingen duren gemiddeld ongeveer de helft korter dan de normale opleidingen. Hierdoor kun je snel weer aan de slag.

Tijdens je re-integratie is het belangrijk om grenzen te stellen aan je werkzaamheden. Leg dus duidelijk samen met je leidinggevende vast wat je werkzaamheden zullen zijn. Dit geeft duidelijkheid voor jezelf, je collega’s en je leidinggevende. Als je collega’s weten waarvoor ze wel en niet bij jou kunnen aankloppen, zul je minder snel opnieuw overbelast raken. Beperk je dus ook echt tot de afgesproken werkzaamheden. Het is makkelijker om nee te zeggen als op papier is vastgelegd wat je taken wel en niet zijn.

Denk er ook goed over na hoe productief je wil zijn. Als je weer in je werkomgeving bent kan er druk ontstaan om net zo veel als je collega’s te produceren. Dit is echter helemaal niet verstandig tijdens je re-integratie. Maak duidelijke afspraken over je productiviteit en hou je hier ook aan.

Nog een hele goede tip: Doe één ding tegelijk. Als je een burn-out hebt gehad ben je waarschijnlijk gewend om te multitasken. Om te herstellen van de burn-out en toch productief te zijn, moet je je concentreren op één ding tegelijk. Maar een taak netjes af en begin dan pas aan de volgende. Dit zorgt voor veel meer productiviteit dan wanneer je weer meteen begint met proberen te multitasken! Het werkt dus positief voor zowel jou als voor je leidinggevende.


Goede begeleiding

Goede begeleiding is essentieel tijdens je re-integratie. Zo heb je altijd iemand waarop je terug kunt vallen. Overleg regelmatig met je begeleider voor een voorspoedig herstel. Het is belangrijk dat er een klik is met je re-integratiebegeleider. Je moet namelijk met van alles bij hem of haar terecht kunnen. Is er geen klik met je begeleider? Dan is het verstandig om een andere begeleider aan te wijzen. Zo kun je beter en makkelijker overleggen over je herstel.

Klaar voor je re-integratie? Houd altijd in gedachten dat je niet weer een burn-out wil krijgen. Ga dus niet op dezelfde manier verder waardoor je moest stoppen. Door langzaam weer aan de slag te gaan, zul je er plezier in houden. Neem niet te veel hooi op je vork! We wensen je veel succes met jouw re-integratie.

 
Door | 2016-04-11T13:08:21+00:00 april 11th, 2016|Carrière|0 Reacties

About the Author:

Geef een reactie