Wat doet een tolk?

Home » Blog » Carrière » Wat doet een tolk?

Wat doet een tolk?

Wat doet een tolk?

Een tolk vertaalt gesprekken tussen twee of meerdere sprekers in verschillende talen. De meeste vertaalbureaus zoals Vertalingen.nl bieden naast het vertalen van schriftelijke documenten ook andere diensten zoals tolken aan.

Taken van een tolk
Naast het vertalen van gesprekken komen er nog meer taken bij je functie kijken als je een tolk bent. Denk bijvoorbeeld aan het verrichten van onderzoek. Voordat je een gesprek gaat vertalen is het belangrijk om onderzoek te doen naar onderwerpen en specifieke vaktermen die gebruikt kunnen worden. Als je als zelfstandig ondernemer werkt zal je ook zelf opdrachten moeten werven.

Simultaan tolken
Simultaan tolken wil zeggen dat je de woorden van een spreker tegelijkertijd naar een andere taal vertaalt. Dit gebeurt gelijktijdig door meerdere tolken, mensen in de zaal luisteren vervolgens via een koptelefoon naar de taal van hun keuze. Er is een zeer hoog concentratieniveau nodig voor deze manier van tolken, omdat je je op meerdere dingen tegelijk moet focussen. Bij simultaan tolken worden meerdere tolken vaak afgewisseld, omdat het niet mogelijk is om je zo lang te focussen. Simultaan tolken wordt bijvoorbeeld bij internationale vergaderingen of conferenties gebruikt.

Consecutief tolken
Tijdens bijvoorbeeld rechtszittingen of onderhandelingen wordt consecutief tolken gebruikt. Dit wil zeggen dat je als tolk fungeert als tussenpersoon tussen twee sprekers. Er worden telkens een aantal zinnen gesproken die de tolk vervolgens vertaalt.

Tolken voor doven en slechthorenden
Naast het tolken van verschillende talen zijn er ook tolken die gebarentaal spreken om zo te kunnen converseren met doven of slechthorenden. De tolk vertaalt dan in gebarentaal en andersom.

Competenties en opleiding
Er is een HBO opleiding tolk/vertaler waarmee je tolk wordt. Op deze opleiding leer je verschillende tolk- en gesprekstechnieken. Competenties die je nodig hebt als tolk zijn onder andere: stressbestendigheid, uitstekende talenkennis hebben, goed kunnen luisteren, zelfstandig kunnen werken, goede communicatieve vaardigheden hebben en accuraat zijn.

 
Door | 2017-01-24T10:02:04+00:00 januari 24th, 2017|Carrière|0 Reacties

About the Author:

Geef een reactie