Hoe moet je zelf tegelzetten?

//Hoe moet je zelf tegelzetten?

Hoe moet je zelf tegelzetten?

Hoe moet je zelf tegelzetten?

Tegels zetten kan een duur klusje worden, ook denkt iedereen dat het heel ingewikkeld is. Terwijl het in de meeste gevallen gewoon zelf gedaan kan worden. Stap-voor-stap is het namelijk prima te doen. Je kan zowel de wand als de vloer gaan betegelen. Voorbeeld van een ruimte waar die allebei betegeld kunnen zijn is de badkamer. Verder gaan tegels levenslang mee en bieden dus een goede kwaliteit. Het is dus een leuk en goed idee om zelf tegels te gaan zetten.

 

De voorbereiding

Voordat je gaat tegelzetten moet je het materiaal en gereedschap gaan verzamelen. Je gaat dan naar een bouwwinkel, zo kan je je ook gelijk laten adviseren. Mocht je dan iets teveel kopen dan kan je het bij de meeste bouwwinkels altijd retourneren. Meestal wordt er geadviseerd om iets meer tegels te kopen dan voor de te betegelen oppervlaktes. Omdat er bij het snijden van de tegels meestal wat snij- breukverlies hebt. Voordat je begint met het tegelen, moet de muur niet alleen glad, stabiel zijn. Maar ook stof- en vetvrij. Oneffenheden werk je weg met een egalisatiemiddel. Zo is je muur klaar om betegeld te worden. 

 

Het betegelen

Vervolgens mag je eindelijk gaan betegelen. Het is van belang dat je rustig en zorgvuldig te werk gaat. Je kan beter wat langer bezig zijn dan dat je straks ontevreden bent over het eindresultaat. Je begint altijd achter in de ruimte en je werkt naar de uitgang toe. Als je een tegel wilt plaatsen, breng je lijm aan op het oppervlak van de tegel. Op iedere tegel plaats je een tegelspanner op de hoek en zet je daartussen een elastiek. Alles wat je aan de ene kant van de kamer doet, doe je ook aan de andere kant. Om te controleren of de tegels goed liggen, gebruik je een waterpas. Daarna kan je de tegels gaan voegen. Uiteindelijk is het grootste gedeelte af. 

 

De afwerking

Als het betegelen en voegen eenmaal klaar is, dan kan je gaan beginnen met kitten. Je zorgt dan dat je alle hoekverbindingen afkit. Je gebruikt dan sanitairkit. Daarna moet je ervoor zorgen dat de tegels schoon zijn. Zo geef je je muur gelijk een frisse look. Als je dit vaker wilt doen, kan je je gaan specialiseren en dus een opleiding tot tegelzetter volgen. Zo kan je iedereen een plezier doen met een mooie tegelwand.

 
Door | 2019-10-10T07:25:21+00:00 oktober 10th, 2019|Bouw en Advies|0 Reacties

About the Author:

Geef een reactie