Hippie sound

//Hippie sound

Hippie sound

Hippie sound

De ukulele wordt vaak in verband gebracht met Hawaï. In veel liedjes en muziekstukken die uit Hawaï komen, komt dan ook het typische geluid van de ukulele voor. De bekende Hawaiaanse zanger Israel Kamakawiwo’ole is met zijn liedje ‘Somewhere over the Rainbow’ wereldberoemd geworden. Dit liedje begeleidt hij met zijn ukulele. Toch is de ukulele van oorsprong geen instrument wat van Hawaï afkomstig is. Oorspronkelijk is het instrument afkomstig van het eiland Madeira en werd het in 1879 naar Hawaï gebracht door Portugese immigranten die in Hawaï aan het werk gingen. De inwoners van Hawaï vielen al snel als een blok voor het instrument en maakten het eigen, zodat de ukulele vandaag de dag onlosmakelijk met Hawaï is verbonden.

Wat is een ukulele?

Een ukulele is een snaarinstrument en valt onder de gitaarfamilie. Wel zijn er de nodige verschillend met een gitaar. Een ukulele heeft bijvoorbeeld maar vier nylon snaren en komen overeen met de bovenste vier snaren van een gitaar. De bovenste snaar is zelfs nog een octaaf hoger dan die van een gitaar. Vandaar dat een ukulele een hoog snaargeluid voortbrengt. Verder is ook het formaat van de ukulele een stuk kleiner dan een gitaar. Ukulele is overigens een Hawaiaans woord en betekent letterlijk vertaald naar het Nederlands ‘springende vlo’.

De bekendheid van de ukulele

In de geschiedenis vanaf 1879 van de ukulele zijn er diverse ukulele hypes geweest. Vooral in de Verenigde Staten werd het instrument van 1915 een bekend instrument. De eerste hype duurde tot ongeveer 1920 en na de Tweede Wereldoorlog ontstond een nieuwe hype. Ook zijn er diverse beroemdheden die met enige regelmaat een ukulele tijdens een concert gebruiken. George Harrison, lid van de Beatles was een fervent ukulelespeler. Hij had dan ook altijd diverse ukuleles bij zich om samen met anderen te bespelen. Eddie Vedder van de band Pearl Jam haalt tijdens concerten ook af en toe een ukulele boven en Brian May van de band Queen doet dit soms.

 
Door | 2018-12-21T14:54:15+00:00 december 24th, 2018|Blog|0 Reacties

About the Author:

Geef een reactie