Breng Hawaii in huis

//Breng Hawaii in huis

Breng Hawaii in huis

Breng Hawaii in huis

Madeira

Aloha! We denken bij de vrolijke klank van de ukelele uit Hawaï, maar eigenlijk komt de voorloper van de ukelele van het Portugese bloemeneiland Madeira. De Portugezen brachten deze zogenaamde machete in 1879 naar Hawaï waarna de ukelele hieruit ontstond.

Springende vlo

Waarschijnlijk is het woord ukelele gebaseerd op Hawaïaanse woord voor “springende vlo”. De Hawaïaanse koningin Liliuokalani vond dit woord niet charmant genoeg voor haar geliefde instrument. Ze beweerde dat ukelele “geschenk van ver” betekende.

Ukelele talent

Populair in de Westerse wereld werd het instrumentje pas vanaf 1915, op Panama Pacific International Exposition in San Fransisco. Hier traden verschillende Hawaïaanse ukelelemuzikanten op. De populariteit van de ukelele kende sindsdien ups en downs. De meest recente boost kwam Grace Vanderwaal, het 12-jarige winnaarresje van America’s Got Talent 2016. In 2011 beleefde de ukelele al een come-back met de cover “Somewhere all over the rainbow” van de Hawaiiaan Israel Kamakawiwo’ole.

In Nederland kennen wij de “springende vlo” vooral van Brigitte Kaandorp, “koningin van het Nederlandse cabaret”, die er ondeugende liedjes als “Ik haat je” En “Annelies van der P**s” op liet horen.

Kinderspel

Technisch gezien is de ukelele een eenvoudig instrument. De klankkast is van voren en achteren plat en hij heeft maar vier snaren. Het bespelen vraagt wat precisiewerk omdat het hij klein is en de fretten dicht op elkaar staan. Ook de stemming luistert om die reden nauw.

Stemming

De ukelele is geschikt voor jong en oud. Maar de sopraanukelele, zoals de meeste mensen hem kennen, kan lastig te bespelen zijn voor grote handen. Door zijn kleine formaat is deze ukelele zeker geschikt voor kinderen die nog te klein zijn om een gitaar op te tillen. De C-stemming (G-C-E-A)is tegenwoordig het meest gebruikelijk in Nederland. De ukelele heeft maar vier snaren, zodat een aantal basisakkoorden zeer makkelijk te leren zijn, zeker als je al gitaarakkoorden beheerst.

Muzikaliteit

Met zijn hoge, tokkelende geluid leent de ukelele zich vooral voor lieflijke, ludieke en exotisch getinte muziek. De echte uitdaging voor de ukelelespeler is om de tropische klank met overtuigende muzikaliteit te brengen.

 
Door | 2018-11-14T16:54:28+00:00 november 14th, 2018|Blog|0 Reacties

About the Author:

Geef een reactie